פסח תיכף מסתיים ועוד לא ידוע מתי ואם חוזרים הילדים לגנים ולבתי הספר.
בין המסכים, הטיולים בגינה ליד הבית, היצירה ומשחקי הקופסה ממליצה על כמה ספרי ילדים חדשים שאהבתי.
כמה רגעים של שקט בתוך ההמולה. ואם הזכרתי שקט, ההמלצה הראשונה היא על ספר ילדים מקסים שנכנס לי אל הלב:
עוף גוזל
פילה מצאה ביצה, ליז וונג, מאנגלית: חנה לבנת, כתר, 2020
גילאי 6-3, לגיל הרך
לקנייה: פילה מצאה ביצה באתר של כתר ספרים
כריכה:
משפט פתיחה: "הנרייטה הפילה אהבה שקט".
מה הסיפור? משפט הפתיחה הזה שבה אותי מיד, נחשו מי עוד אוהבת שקט? אני. גם אני אוהבת ללגום את הקפה או התה שלי בשלווה בבוקר, ולקרוא את העיתון בלי ששום דבר מפריע לי. מקסימום החתול שלי מתיישב עליי. כמו הנרייטה אני אוהבת לשחות ובעיקר אוהבת את השקט כשהראש במים. ההבדל הוא שאני שוחה בברכת השחייה והנרייטה באגם.
היא נסחפת אחר המחשבות (כמו שקורה במים), ויום אחד קורה משהו שמשנה את חייה. כמו בהרבה פיקצ'ר בוק טובים לילדים, האיורים מוסיפים לנו את מה שרק נרמז בטקסט. והמשהו הזה מפר את השלווה בביתה ובחייה של הנרייטה. במקומם מתמלא הבית בהתזות ובשכשוכים, העיתון נקרע והנרייטה מבינה שמשהו חייב להשתנות.
מה שיפה בספר שהוא מעין משל להורות, בלי להגיד את זה אפילו פעם אחת, כמו שכתיבה טובה צריכה להיות. הנרייטה מבינה שעליה לתת לילדתה הקטנה את מה שהילדה צריכה. באופן יצירתי היא משנה את עצמה ומלמדת אותה החדשה את מה שאמה הייתה מלמדת אותה ומכינה אותה לחיים עצמאיים.
כשהילדה פורשת כנפיים ועפה, חוזר השקט, אבל הנרייטה מגלה שהיא כבר לא כל כך רוצה אותו… גם היא השתנתה בעקבות מה שעברה.
שורה תחתונה: ספר כובש על הורות, ועל מה שאנחנו חושבים שאנחנו צריכים שלפעמים הוא שונה ממה שאנחנו צריכים באמת.
*
ספר חדש לסופרת הילדים המופלאה והמוערכת, אלונה פרנקל.
ההרפתקאות המופלאות של הגרב האדום הבודד, כתבה וציירה: אלונה פרנקל, מודן, הוצאה לאור, 2020
לקנייה: באתר של מודן
כריכה:
משפט פתיחה: האי הבודד לא היה תמיד בודד
מה הסיפור? גם הפעם הסופרת היא גם המאיירת, אולם במקרה זה נראה שאין מי שלא מכיר את אלונה פרנקל, מחברת ומאיירת אין ספור ספרי ילדים שליוו ומלווים הורים וילדים. איך היינו גומלים אותם מחיתולים בלי סיר הסירים? מכינים אותם לבוא אח או אחות חדשים למשפחה, בלי ספר הפלפלים? מיכאל שלי אהב במיוחד את הספר על גמדים, פטריות ומה עוד? וכדרכם של ילדים ביקש אותו שוב ושוב.
כמו כן כתבה אלונה פרנקל מעין טרילוגיה מופלאה על חייה, ילדה, נערה ואישה. שאני ממליצה עליהם אבל זה לסיפור אחר. ולאחר ההקדמה, על מה הספר?
האי הבודד לא היה תמיד בודד הייתה לו חברה, שונית אלמוגים. אותה אפשר לראות באיור הצבעוני שבורא עולם שלם שבעמוד הראשון. אלא ששינוי האקלים הרסו את השונית ואכן כל הצבעים היפים נעלמו מהשונית. וכאן במקום "ספר בעיה" על איך להתמודד עם משבר האקלים? מוצאת אלונה פרנקל פתרון מקורי. האי מכריז על עצמו כמקלט לבודדים.
הראשונים שמגיעים הם הגרביים הבודדים. הצחיק אותי החיבור המקורי והמפתיע בין משבר האקלים, בדידות וגרביים יחידים. למרות שיכולתי לראות את הקשר ביניהם. אם לא מוצאים את בן הזוג הגרביים הבודדים מגיעים בדרך כלל לפח והופכים לחלק מבעיית הזיהום העולמי.
הסיפור מתמקד בגרב אדום אחד שעובר הרפתקאות רבות עד שהוא מגיע לאי הבודד, בעקבותיו מגיעים עוד גרביים בודדים רבים והאי והשונית חוזרים לחיים. ואז קורה עוד דבר מקסים ומיוחד – שאותו אשאיר להורים ולקטנים.
מעניין שבכל הספר לא מופיע אף אדם אחד, למרות הם הגורמים לבעיות שמועלות בספר. יש לציין שעולם הטבע מסתדר הרבה יותר טוב בלעדינו, אפשר גם להיווכח בכך עכשיו, בימי הקורונה.
הספר מתעסק בכמה בעיות, אך אין זה "ספר בעיה", זהו ספר מלא דמיון והומור, שבלי להרגיש כמו בכל הספרים הטובים מעביר מסר של שוויון ושל אהבה.