על הספר "חוצה", מאת: דרור שגב, בעקבות מפגש נוסף של "מועדון קוראות בסלון".
צילום: נאוה וירץ שוהם
ספרו של דרור שגב הזכיר לי את ספרה של ענת לב אדלר "כותבת ומוחקת אהבה", והוא מהווה מעין תמונת מראה עבורו.
אם "כותבת ומוחקת אהבה" סיפר את סיפורה של אישה במשבר גיל הארבעים, הרי דניאל גיבור הספר "חוצה", עובר גם הוא משבר כזה. יש משהו בגיל הזה שגורם לנו להרהר על חיינו, המקומות שהגענו אליהם, מה יש לנו וגם מה אין לנו. יש איזו תובנה שמה שלא קרה עד עכשיו אולי כבר לא יקרה. אני למשל הלכתי ללמוד כתיבה ותסריטאות בגיל ארבעים.
דניאל גיבור הספר דומה במובנים רבים לדרור שגב, המחבר שלו. שניהם ילידי חדרה, משכונת גבעת אולגה,ממשפחה מרוקאית מסורתית, משפחת אלבז, שגדלו בשכונה מרוקאית עם כל הטעמים, הריחות, והצלילים המשתמעים מכך. לשניהם היו סבא וסבתא שגידלו אותם בהרבה אהבה ושניהם אוהבים את הים.
זו אחת הנקודות בה גם אני התחברתי לספר, אני גדלתי בבת-ים, בשכונה ליד הים, ועד היום אני לא יכולה לגור רחוק ממנו, נשארתי בתל אביב עשר דקות מהים ואני צריכה לדעת שהוא קרוב, פשוט נמצא שם, ואפשר לבוא לבקר מדי פעם בעיקר כשמצב הרוח לא משהו, הים תמיד מקבל אותי באהבה.
עבור דרור ודניאל השכונה נשארה הבית הרגשי שלהם, תחושת הבתים הפתוחים, הסירים עם האוכל, בספר דניאל מתנתק מהשכונה והמשפחה בשלב כלשהו רק כדי לחזור לשם בסוף המסע.
השינוי הגדול קרה בתיכון, גם לדרור וגם לדניאל יש הפרעות קשב קשות, ומתלמיד מצטיין וגאוות המשפחה דניאל הפך למנותק, איבד את הביטחון העצמי שלו ואת הערכת מוריו. לאחר מכן הפך ילד השכונות לסטודנט לארכיטקטורה ולאדריכל מצליח, שותף במשרד, נשוי עם שני ילדים. ואנו פוגשים אותו בגיל ארבעים עייף בגוף ובנשמה ומנותק מעברו.
יום אחד הוא יוצא מהבית ומתחיל במסע, לא מגיע למשרד, לא עונה לטלפונים, פשוט נוסע, יש בספר הרבה תנועה, גם במרחב הגיאוגרפי וגם בין הווה לעבר. הוא מגיע לחדרה, ממשיך הלאה לחוף דור, נמשך לים.
בתיכון היה לדניאל חבר טוב שי, שחייהם הפכו לשלובים זה בזה. בתאונת דרכים נוראית מאבד שי את אשתו ושני ילדיו, ועובר לצפון להיות רועה צאן בראש פינה, וכך מבלי דעת דניאל בעצם נוסע אליו. בדרך הוא אוסף שני טרמפיסטים שעם אחת מהן יש לו רומן קצר.
בהמשך יוצאים שי ודניאל למסע בשביל ישראל, מסע פנימי וחיצוני, וזו ההזדמנות שלהם לפתוח ביניהם דברים שעליהם מעולם לא דיברו. חוסר היכולת של דניאל להתמודד רגשית עם אבלו של שי, קנאתו באשתו הילה שכן מצליחה להיות שם בשביל שי, ההתנתקות שלו מהשכונה והמשפחה המרוקאית, הגעגועים שלו אליהם ובעצם לעצמו.
הספר מלווה בהמון מוזיקה, עוד נושא משותף לדרור ולדניאל. בדף הפייסבוק של הספר אפשר להאזין לפלייליסט של השירים המוזכרים בספר וכן לקנות את הספר, שיצא בהוצאת "סטימצקי" וכעת נמכר בדף היפה של הספר.
בסופו של מסע חוזר דניאל הביתה, לבית הפנימי שלו. ודרור כבר נמצא בספר הבא…
אהבתי את התיאורים היפים שבספר, את החיבור לשכונה, לים, למוזיקה. מחכה לספר הבא.