פמיניזם זה לכולם
מאז שעמדתי על דעתי ונהייתי פמיניסטית בעיקר קראתי ספרים בנושא. יש פנים רבות לפמיניזם וכולם חשובות, אבל הספר שהכי מצאתי בו את עצמי הוא ספרה הקצר והמצוין של בל הוקס, פמיניסטית אמריקאית שחורה שנקרא בשם הכל כך מתאים "פמיניזם זה לכולם", בתרגומה המצוין של דלית באום, בהוצאת "פרדס".
מתוך – מבוא לקורא הישראלי שנכתב ע"י דלית באום, לספר
בל הוקס היא אשה שחורה, הטרוסקסואלית, בת למעמד הפועלים שגדלה בעיירה דרומית קטנה בארה"ב בתקופת ההפרדה הגזעית. היא מבקרת תרבות, מנהיגה פמיניסטית וסופרת פופולרית…
בספרה הראשון "ואני לא אשה? – נשים שחורות ופמיניזם" שכתבה בגיל תשע-עשרה, יצאה בל הוקס נגד הדרישה הפמיניסטית מנשים לצאת ולעבוד מחוץ לבית כתנאי לשחרורן. נשים ממעמד הפועלים, כך הזכירה, תמיד עבדו מחוץ לבית, ותמיד בעבודות שאין עמן יוקרה, שכר נאה או שחרור…
הפמיניזם של בל הוקס הוא פשוט ורב עוצמה – תנועה נגד הסקסיזם, שמנסה להתייחס לכל הצורות השונות שלובש הסקסיזם בחברה…
בספר זה פונה בל הוקס לקוראים שלא ראו עד היום את הרלבנטיות של פמיניזם לחייהם, נשים וגברים מכל מעמד וגזע…
הפמיניזם של בל הוקס גדוש באהבת אדם, בתחושת אחריות ובשמחת עשייה
עוד דברים מעניינים עליו מצאתי באתר של עמותת "רוח נשית", בה הייתי פעילה כמה שנים, ושם הפכתי לפמיניסטית מעשית. עמותה נפלאה שתומכת בנשים נפגעות אלימות בדרכן לעצמאות כלכלית, כתבתי על כך בפוסט "הרוח הנשית שלי". אני יודעת שיש נשים וגברים רבים שנרתעים עדיין מהמילה "פמיניזם", ממליצה להם לקרוא את הפוסט ואת הספר "פמיניזם זה לכולם". ויום אישה שמח לכולנו, מי ייתן ותפחת האלימות בעולם בכלל ונגד ילדים ונשים בפרט.
[youtube s6IYDxO5IhY]
מתוך אתר עמותת "רוח נשית" –
"את הרצון לקרבה והניסיון לתת פרשנות נוספת ל"מהו פמיניזם" ומהי מטרתה של התנועה הפמיניסטית מציגה הסופרת בל הוקס בספרה "פמיניזם זה לכולם", שיצא בהוצאת פרדס. הוקס הינה פרופסורית ומרצה באוניברסיטאות בארה"ב, מנהיגה פמיניסטית וסופרת פופולארית המנסה לזרוק אור על הפמיניזם מנקודת מבט אחרת. מטרתה לקרב ליבותיהם של רבים מאתנו אל מושג זה ולאפשר לו לגעת בחיי כולנו על מנת לשנות אותם.
הוקס קוראת לקוראיה לדמות בנפשם עולם שאין בו דיכוי, עולם שבו נשים וגברים אינם בהכרח דומים, ואפילו לא תמיד שווים, אבל כל מערכות היחסים בו מושתתות על חזון והדדיות.
לטענתה מהפיכה פמיניסטית בלבד אין בה די כדי לברוא עולם כזה- יש לשים סוף גם לגזענות, לעליונות מעמדית ולאימפריאליזם, אך יש בכוחה לאפשר לנו להגיע למימוש עצמי מלא כנשים וכגברים שבכוחם לבנות קהילה אוהבת, לחיות יחד ולממש את חלומות החירות והצדק שלנו.
בדרכה היא מראה שוב ושוב כי הפמיניזם הוא תנועה למען המשפחה והקהילה, למען האהבה והזוגיות, למען גברים ולא נגדם. הפמיניזם גדוש באהבת אדם, בתחושת אחריות ובשמחת חיים.
אם כן נשאלת השאלה "מה זה פמיניזם?" הוקס מגדירה מושג זה כ"תנועה לסיום הסקסיזם, הניצול הסקסיסטי והדיכוי הסקסיסטי". זו אינה תנועה אנטי גברית. הבעיה בסקסיזם היא שכולנו לוקחים חלק בשימורו גברים ונשים כאחד.
הגברים כקבוצה הם אמנם הנהנים העיקריים מן הפטריארכיה, מההנחה שהם נעלים על נשים וצריכים לשלוט בנו, לדכא אותנו על מנת לשמרה, תוך שימוש באלימות במקרה הצורך. אך רוב הגברים מתקשים להיות פטריארכים והאלימות נגד נשים מפריעה לרובם, אך הם מפחדים לוותר על טובות ההנאה וחוששים ממה שיקרה לעולמם המוכר כל כך אם הפטריארכיה תשתנה.
מבקרי הפמיניזם מאשימים את התנועה בכל התסכולים שהאישה המודרנית מתמודדת איתם. הם לעולם אינם מדברים על פטריארכיה, על שליטה גברית, על גזענות או ניצול מעמדי.
אכן החיים הפכו מסובכים הרבה יותר עבור נשים עם חשיבה ופרקטיקה פמיניסטית שנשארו נטועות במערכת חשיבה ועשייה פטריארכלית שלא עברה שום שינוי יסודי.
פמיניסטיות אינן נולדות, הן נעשות כאלה. אף אחת לא מאמצת פוליטיקה פמיניסטית רק משום שנפלה בחלקה הזכות להיוולד נקבה.
לפני שיעלה בידי נשים לשנות את הפטריארכיה עלינו לשנות את עצמנו.
חינוך פמיניסטי לתודעה ביקורתית המכוון לכולם הוא צורך חיוני. לדברי הוקס לרוע המזל, רוב ההוגות עובדות בתוך מסגרת אליטיסטית של האוניברסיטה ואינן כותבות ברוב המקרים ספרי ילדים או משפיעות על חומרי הלימוד בבתי הספר.
אחד התחומים המעוררים מחשבה נוספת על התנהלות חיינו הינו "האהבה". הוקס טוענת כי אם נשים וגברים רוצים לחוות אהבה עליהם להשתוקק לפמיניזם שכן ללא חשיבה ופרקטיקה פמיניסטית אנו חסרים את המסד ליצירת קשרי אהבה.
ההשתוקקות שלנו לאהבה איננה אלא מלכודת המפתה אותנו להתאהב שוב ושוב במאהבים פטריארכליים, גברים או נשים, המשתמשים באהבה כדי להכניע ולשעבד אותנו. אהבה רומנטית כפי שרוב האנשים מבינים אותה בתרבות פטריארכלית מובילה למצב של חוסר מודעות, חוסר אונים ואובדן שליטה. מה שמחזק את הרעיון שבשם האהבה מותר לעשות הכל, להכות נשים, להגביל את תנועותיהן ואפילו לרצוח אותן, כביכול על רקע רומנטי.
תאהבו את עצמכן, את הנשים והגברים בחייכם, ואל תתנו לאף אחד לדכא אתכן ולנהוג כלפיכן באלימות, בשבילי זה פמיניזם.