זה לא יפתיע אף אחד שכשילדה שאהבה לקרוא מגיל ארבע, (מוזמנים לקרוא את הפוסט המספר על איך התחלתי לקרוא?) החג האהוב עלי מאז ומתמיד הוא שבוע הספר. אז עוד לא ידעתי שאהפוך לעורכת ספרים, (מוזמנים לראות ספרים שערכתי), ובשנים האחרונות אני הולכת לשבוע הספר לבקר ספרים שערכתי ולהצטלם איתם.
עבור הילדה שהייתי, והילדים האהובים עליי שלהם אני מקריאה ספרים ובכלל ילדים שאוהבים ספרים וההורים המקריאים להם, כמה המלצות לספרים שאהבתי:
פעם עקב אחרי לויתן, כתבה ואיירה: אורית ברגמן, הוצאת כתר, 2018
אהבתי מאוד עם הספר והזדהיתי איתו. כשהייתי בת עשר עברנו דירה מבת ים לרמת השרון, לימור חברתי הטובה קמה להיפרד ממני בשעות הבוקר המוקדמת ואני זוכרת את הנסיעה אחר המשאית לעיר אחרת ולחיים אחרים.
הספר מתחיל ביום שנורית עזבה, גיבורת הספר הסרת השם מתעוררת לשריקה מוזרה בלילה השחור. האיורים הנהדרים של המחברת מציגים נוף עירוני של דודי שמש ומשאיות אשפה הכול חשוך ורק בחלונה של הגיבורה דולק האור. בבוקר כבר לא כיף ללכת לבית הספר והשריקה מלווה את הילדה מתגלה כלויתן גדול,קר ושחור. הוא עוטף את הילדה כענן של עצב. אהבתי את זה שהיא מנסה להילחם בו ובסופו של דבר כמו בסרט המפורסם היא מצליחה לרכוב על הלויתן ולהחזיר אותו למקומו הטבעי לים. באיור האחרון היא כבר מאושרת וקופצת בחבל בחצר בית הספר.
שורה תחתונה: סיפור מקסים על התמודדות עם פרדה ועם עצב.
*
מסעדה בקצה הקטב, כתבה: נורית זרחי, צירה: ענת ורשבסקי, ספרית נח, הוצאת מודן, 2018
כל ספר ילדים של נורית זרחי הוא חגיגה לטעמי. הפעם זהו עיבוד לספר ישן שלה שבמסגרת ספרית נח שעורכים רותו מודן וירמי פנקוס הופך לקומיקס צבעוני.
הסיפור פותח בשלושה אחים פינגוינים שבחרו להקים מסעדה בקצה הקוטב. ובה הם מבשלים את המאכל האהוב עליהם הפינגבינה הטובה ביותר בעולם. אולם המסעדה כשמה היא בקצה הקטב, סוף העולם, ועובר זמן רב עד שמגיעה ספינה ובה אורחים אנושיים. אלה שהם לא ממש מתלהבים מהמאכל המוזר. הפינגוינים היצירתים לא מתייאשים הם הרי יודעים הכי טוב מה שמו במאכל האהוב שלהם. בדיוק כשהם מסיימים מגיעה אנייה חדשה… והפעם הפתעה, תקראו ותגלו.
שורה תחתונה: סיפור נפלא של נורית זרחי על יצירתיות ונאמנות לעצמך עם איורים נהדרים בצבעי יסוד, חגיגה לילדים ולהורים.
לילדים ולילדות קצת גדולים יותר
שרה אהרונסון, כתבה: דורית גני, אירה: מורן יוגב, הישראליות סדרה היסטורית נשית, צלטנר ספרים, 2018
הוצאת צלטנר היא דוגמה להוצאה שאוהבת ילדים וספרים. יש לה אג'נדה והספרים תמיד מוקפדים ויפים.
ספר זה הוא חלק מסדרה הישראליות שמספרת את סיפוריהן של גיבורות, מנהיגות ואמניות כמו גולדה מאיר ואנה טיכו ומנגישות אותן לילדים. בדומה לסדרה שמציגה נשים כאלו מהעלם כמו פרידה קאלו ועוד. ההוצאה מתכתבת עם ז'אנר מצליח שטוען ש"אי אפשר להיות מה שלא רואים" כמו הספר סיפורים לילדות מורדות, ומביא בפני בנות ובנים מודלים לא של גיבורי על דמיוניים אלא של גיבורות אמתיות מודלים לחיקוי.
הישראליות היא סדרת ספרים מאירים על נשים ישראליות שנחנו באומץ ובנחישות ופעלו מתוך הקשבה לקלן הפנימי כדי לחולל שינוי בעולם.
שורה תחתונה: ספר עם איורים נפלאים, אני מקווה שילדות וילדים אכן יקראו אותו וילמדו משהו על האנשים והנשים שעצבו את חיינו. אני לא אשכח את שרה גיבורת נילי הנפלא של דבורה עמר שקראתי שוב ושוב בילדותי ותיאורי הטורקים הנלחמים בארמנים זכורים לי ממנו עד היום, כמו המשולש הרומנטי והטרגי של אבשלום רבקה ושרה.
ואחרון חביב, של סופר ילדים שאהבתי את ספרו הקודם האף של וינסט, והמאיירת המצוינת והמוערכת ליאורה גרוסמן.
תעלומה במגדל השעון, ישי רון, איור: ליאורה גרוסמן, הוצאת רימונים, 2018
הפעם לוקח אותנו אישי רון לאנגליה של התקופה הויקטוריאנית שמומחשת נהדר באיוריה המקוריים של ליאורה גרוסמן, בצבעי ספיה אפורים עם גוונים צהובים כמו צילומים ישנים.
השעון המפורסם הביג בן, חדל לפעול והשען המלכותי ונכדו מוזעקים לפתור את הבעיה. האם יצליחו לתקן? מה חשוב יותר ציפורים נדירות או כבודה של העיר? מדוע מרגל אחריהם הלורד אוז? ומה משותף לאוליבר נכדו של השען ולמלכת אנגליה. כמו בהעי"ג, גם פה המלכה היא אישה מעשית ונבונה המוקפת בחדלי אישים מושחתים. אך מצליחה לראות את האמת ולהעמיד במקום את הנבלים האמיתיים. הרפתקאה מודרנית במסגרת קלאסית.
שורה תחתונה: סיפור תקופתי מקסים על אהבה, אומץ ונאמנות, על מעמדות והיסטוריה, ועל תוכי אחד מצחיק במיוחד.
לכו עם הילדים ליריד, קנו להם ספרים ותקריאו להם ואם הם גדולים יותר צפו בהם קוראים בעצמם אין תענוג גדול מזה.