כמו כל מכורה לפנטזיה אמיתית, חיכיתי לסיום הטרילוגיה הבלתי גמורה הלווייתן מבבל מאת הגר ינאי. קראתי שוב ושוב בשני הספרים הלווייתן מבבל והמים שבין העולמות וניסיתי לנחש סיומים אפשריים, וכמאמר הפתגם דברים טובים קורים למחכים. בתזמון מצוין עם פתיחת פסטיבל אייקון 2017 לפנטזיה ולמדע בדיוני יצא הכרך השלישי המסע אל לב התהום, בלבוש חדש ובהוצאה חדשה.
השתתפתי בפסטיבל אייקון וכמובן בהשקה המרתקת שהייתה לספר השלישי "המסע אל לב התהום", קראתי שוב את שני הספרים הראשונים, גם כי רציתי היזכר בכל הפרטים וגם כי אני מכורה וממש אוהבת אותם. קראתי במהירות את האחרון, ועוד אחזור אליו לקריאות נוספות, וזה הזמן לפוסט על המסע אל לב התהום ועל כתיבתה של הגר ינאי.
הכרתי לראשונה את הגר כסופרת בספרה הראשון והיפה אישה באור. ספר הביכורים המרשים של ינאי יצא ב-2011 בהוצאת כתר ומספר את סיפורה של חנה נערה בת קיבוץ המגיעה לטוקיו עובדת כמארחת ומגיעה למנזר זן. שם נרקם סיפור אהבה יפה בינה לבין ראש המנזר אקירו.
פתיחה: "אני חיה בלילות. העור שלי נעשה חיוור, השיער כהה ונוצץ, והצחוק מהיר. הגוף שלי למד לנוע כמו שמן, בתנועות חלקות שמותחות ומציגות אותו לראווה, כמו גוף של חיה לילית שנלכדה לרגע בהבהוב של סיגריה נדלקת."
אהבתי את הספר הזה ונשביתי בסיפור אהבתם של חנה ושל אקירו. הוא כמובן הדהד בנפשי אהבות לא פתורות משלי.
ספרה השני מכונת הנצח של אלכס, החזיר אותי לשירותי הצבאי בבסיס חיל ההנדסה בדרום הר חברון. הקור, הרוחות, הבוץ והדמויות השתקפו בבסיס ברמת הגולן שם שרתה דובה, גיבורת מכונת הנצח של אלכס. דובה היא גיבורה מורכבת, שמתקשה להאמין בעצמה. קצין נמרץ בשם גיא הראל מנסה לשקם אותה, אך היא מתקשה להאמין בכוונותיו הטובות וממשיכה לחפש אחר אלכס אהבת ילדותה.
ספר שלוקח את הקורא או מוטב לומר הקוראת הספציפית למסע לילדותה, להתבגרותה ולאהבותיה. מיותר לציין שאהבתי אותו מאוד, ומצאתי את עצמי בדובה, החיילת. אהבתי גם את האלמנטים המדעיים פנטסטיים שבספר.הספר זכה בפרסים אך לא הצליח לחדור את תקרת הזכוכית ולהפוך לרב מכר. לטעמי ינאי היא אחת הסופרות הטובות בארץ, ואחת מהפחות מוכרות. כתיבתה, עמוקה ומכשפת, ונוגעת בנושאים חשובים אהבה, התבגרות וזהות. אני מקווה שהצלחת הטרילוגיה תחשוף את ספריה לקוראים וקוראות רבים יותר.
אבל הספר או סדרת הספרים ששבו את מכורת הפנטזיה שאני, הם כמובן שני הספרים הראשונים בטרילוגיה, הלוויתן מבבל והמים שבין העולמות. בדקתי גם את שנת ההוצאה והתפלאתי שיצאו רק ב ב-2008 וב-2011, מבחינתי קראתי אותם אי שם בילדותי הרחוקה והיה להם מקום של כבוד בין האריה המכשפה וארון הבגדים, אותו בחרתי לי למתנה ליום הולדת שמונה, והקדשתי לו פוסט – לצאת מהארון ספר שפתח לי דלת (של ארון) לעולם הפנטזיה, לבין שלושת כרכי שר הטבעות, אותם קניתי בכל פעם שאספתי מספיק כסף מבייבי סיטר בשנות התיכון המאוחרות, וגם עליהם כתבתי פוסט – שר הטבעות הטרילוגיה שקראתי שוב, ושוב ושוב.
שם בהיכל התהילה הפרטי שלי שכנו ספרי הפנטזיה המופלאים האלו. ספרים שעוד הרבה לפני ריק ריידן וסדרות ההרפתקאות שלו המבוססת על המיתולוגיות היוונית, הרומית, המצרית, הנורדית שהכירו לכולנו את עולם החצויים והאלים, התבססו על עולם המיתולוגיה היהודי, האכדי, האשורי והבבלי, עולם שקרוב הרבה יותר אלינו גיאוגרפית ותרבותית.
כל כך אהבתי אותם שהייתי בטוחה שקראתי אותם כילדה באותה תשוקה ראשונית וחדוות הגילוי של עולמות אחרים ונפלאים. אז מסתבר שהייתי כבר אמא לילד, בת ארבעים פלוס ועדיין הם הצליחו להגיע לאותו מקום בתוכי שם שמורים הספרים שאני אוהבת במיוחד.
כמו כולם חיכיתי להמשך, מה שלא הפריע לי לחזר ולקרוא בהם שוב ושוב, ולשמחתי מצאתי הורה בגן הילדים, אבא של החבר הכי טוב של מיכאל שהיה גם הוא מכור לפנטזיה, ויכולנו לשבת שני אנשי היי טק (פעם מזמן…) ולדבר על מה שאנחנו אוהבים באמת, פנטזיה משובחת.
הספר הבא לא היה אמנם המשך הפנטזיה, אבל אהבתי אותו מאוד. מקום בטוח בלב יצא בהוצאת זב"מ ב-2011, והוא רומן מפתיע ומלא תשוקה המתרחש בברלין בשנת 1938. הגיבורה לני רקדנית קברטים מעלה מופע אחרון, לנגד קצינים שיכורים, בלילה שייזכר כליל הבדולח. לני שאוהבת את החיים הטובים ובטוחה שתינשא סוף סוף לאיש אמיד שיגאל אותה מעולם הקברטים, מתאהבת דווקא באיש הלא נכון, ביהודי בגרמניה של סוף שנות השלושים, גרמניה שכולם יודעים שהיא צועדת לקראת מלחמה. ספר מורכב ופוצע את הלב, המערב תשוקה עם מוות.
אחד הדברים שאני אוהבת אצל סופרים ואצל הגר במיוחד הוא היכולת שלה לכתוב כל פעם ספר שונה ולנוע בקלות בין ז'אנרים. בעקבות כתיבתה הצטרפתי לסדנת כתיבה שהיא העבירה ושהיא עדיין מעבירה, שם הבנתי שבעצם אני יותר קוראת מכותבת, אבל במסגרת הסדנה כתבתי כמה מהטקסטים האהובים עליי, ועכשיו יש לי רכיון לספר פנטזיה.
נפגשנו שוב במקרה כשהגר עברה לגור בקומה מעליי, בבית שבו גרו עורכת, משוררת וסופרת. ושם שמעתי לראשונה לשמחתי שיש ספר שלישי. חיכיתי וחיכיתי והנה הוא כאן.
הייתי בהשקה המרתקת בפסטיבל אייקון, בה השתתפו מיטב כותבי הפנטזיה בארץ. הספר יצא בהוצאת אוקיינוס החביבה עליי, שגם עליה כתבתי, בסדרת הרפתקה המצוינת, בעריכת האחים חגי ואסף ברקת. בית מצוין לטרילוגיה, להם שותפה הוצאת מודן. בהחלטה אמיצה הוציאו מחדש את שני הספרים הקודמים ואת הספר החדש אותו ערך בכישרון רב אסף שור, המתרגם והסופר. שלושתם בעיצוב חדש וכעת אפשר לקרוא את הטרילוגיה בשלמותה.
יש משהו מאוד בהיר ונקי בעיצוב החדש שנעשה על ידי עדה ורדי, שאני חייבת לציין שמצאתי אותו מתאים פחות לרוח הטרילוגיה. אהבתי יותר, אולי גם בגלל הנוסטלגיה את האיורים האפלים יותר והדחוסים של דויד פולונסקי שנראים לי מתאימים יותר לרוח הטקסט.
אבל חוץ מזה אין לי טענות.
טרילוגיית הלוויתן מבבל
אני חושבת שהספר רוקם את כל החוטים שנשארו לרקמה ססגונית ונהדרת. אהבתי כבר מהספר הראשון את העיסוק ב"מחלת הכתמים" או נכון יותר הדיכאון העוטף את אמם של הילדים ומרחיק אותה מהבית, בעוד אביהם המדען עושה לילות כימים כדי למצוא תרופה. רק כדי להיפגע על ידי יצור מפלצתי שמגיע בלילה לביתם פוגע בו וגונב את התרופה. שני הילדים אלה ויונתן יוצאים בעקבות הגנב וכמו בנרניה, יוצאים מפתח האמבטיה לעולם אחר.
הם נוחתים בממלכת בבל שם עליהם להתמודד עם סוחרי עבדים, שדים ובעיקר מהפחד מפני מגפת הכתמים, מחלת העצב או בשמה המודני – דיכאון שמקורה לדעתם במי התהום. בהמשך העלילה הם נפרדים אלה מגשימה את חלומה והופכת ללוחמת בצבא המורדים בפיקודו של המנהיג האגדי הילל בן שחר, ויונתן עם השד פזוזו הנהדר ואחת הדמויות האהובות עליי בספר נקשר בגורלה של נסיכת האימפריה, יורשת העצר נין אורמוז.
יש בספר כל הרבה עומק וכנראה בזכותו הוא נגע בליבם ובנשמותיהם של ילדים ומבוגרים. עומק תרבותי הבא מהעיסוק במיתולוגיות היהודית, הבבלית, האורית והאכדית. עומק רגשי הבא מהעיסוק במקורות הדיכאון בנפש ובעולם ומהדימוי הנפלא של המים והלוויתן, עיסוק בצללים של נשמותינו והאם אפשר וכדאי להרחיק אותם מאיתנו ומה המחיר שמשלמים על כך? וסיפור הרפתקאות והתבגרות נפלא של שני ילדים, בעלי השמות המשמעותיים אלה ויונתן.
זו הייתה רק קריאה ראשונה, ובהמשך אחזור שוב לארבעת הגיבורים האהובים עליי ולעולם המופלא של בבל שיצרה הגר ינאי.
מחכה כבר לספר הבא.
[…] הקודמת של הגר ינאי, שעליה כתבתי בהרחבה, הלוויתן מבבל יש כפילויות רבות, יונתן והצל היא אחת […]