בימים אלו רציתי לשתף בכמה ספרים שעזרו ועוזרים לי להתמודד עם ימים ותקופות קשות. כשעברתי עליהם ראיתי שרובם נוגעים בבודהיזם בצורה כזו או אחרת. כנראה יש משהו בו שנוגע בי ומקל עליי, ולא רק אצלי כמובן. הבודהיזם משחרר מאשמה, הוא מבקש מאיתנו לחיות כאן ועכשיו, בהווה כמו באחד הספרים האהובים עליי "כוחו של הרגע הזה" של אקרהט טול.
"אקהרט טול הוא מורה רוחני דגול… הוא עושה מה שהמורים הרוחניים הגדולים ידעו לעשות: מראה לנו, בשפה פשוטה וברורה, איך להגיע אל האמת והאור שכבר נמצאים בתוכנו. זהו מדריך שלם למדיטציה ולתובנה. יש לו כוח לשנות חיים. זהו ספר שאנשים רבים רוצים ללמוד במשך כל החיים. ובכל פעם שחוזרים אליו, חווים עומק ומשמעות חדשים". (ציטוט מגב הספר) ואין לי מה להוסיף על כך חוץ מזה שהספר באמת מלווה את חיי.
הוא מתחבר למה שכותבת קייטי ביירון מפתחת שיטת "העבודה" המושתת גם היא על עקרונות בודהיסטים, בספרה "לאהוב את מה שיש" אם אנחנו חיים בעבר, בעתיד או את חייו של מישהו אחר, מי חי את החיים שלנו?
הרוחניות שאותה ביירון קייטי מבשרת היא רוחניות בעיניים פקוחות. בעוד שכל מסורות ההארה המקובלות מנחות לשבת בגו זקוף ולעצום עיניים, קייטי מנחה לפקוח אותן לרווחה. בחיים בחברה מערבית, הלכודה בקצב מסחרר של גירויים ותופעות, אין יותר מקום להצטנף בפינה, לעצום עיניים ולהגות בעצמנו. אם אנחנו אכן צועדים הלאה, לעבר השלב הבא בהתפתחותנו, הרי ששלב זה מחייב אותנו לראות בחיים עצמם את נתיב ההתגלות המיידית של החופש המוחלט שהוא טבענו.
אריקה ג'ונג: שורש סבלנו הוא ההזדהות עם מחשבותינו, עם ה'סיפורים' שמתרוצצים לנו בראש ללא הפסקה. "העבודה" של ביירון קייטי פועלת כמו להב חד שחותך דרך האשליה הזאת ומאפשר לנו להכיר בעצמנו את המהות הנצחית של קיומנו. שמחה, שלווה ואהבה צומחים מתוכה כמצב טבעי.(מתוך גב הספר)
הספר הזה באמת שינה את חיי. הוא מציע שיטה פשוטה להתמודד עם הסיפורים שאנו מספרים לעצמנו ומנהלים את חיינו. היא מציעה קודם כל לשאול על כל אמירה כזאת, "האם זו האמת?", "האם אני בטוחה שזו האמת?" למקרים קשים במיוחד… "מה אהיה בלי המחשבה הזו?" חופשייה ומאושרת למשל, ומציעה בסוף וזה החלק הקשה לדעתי "להפוך את המחשבה". יש ברשת אתרים רבים גם בעברית העוזרים לתרגל את "העבודה", נסו רק טוב יצא לכם מזה.
עוד ספר נהדר שנוגע בבודהיזם ובפסיכולוגיה הוא, "להרבות טוב בעולם – בודהיזם, מדיטציה, פסיכותרפיה" מאת הפסיכולוגית והד"ר לפילוסופיה אסתר פלד
ספרה של אסתר פלד – אשר ערוך כרצף של מונחי יסוד של החשיבה הבודהיסטית – נולד מתוך סדרה של הרצאות לקהל הרחב שעסקו בהשוואה בין החשיבה הבודהיסטית לחשיבה הפסיכואנליטית. הוא מבקש להביא בשפה פשוטה רעיונות אשר לעתים קרובות אינם פשוטים כלל ועיקר. הוא מכוון לענות על הצורך של אלה המבקשים להבין, בתוך העולם החילוני החומרני שבו אנו חיים, את משמעות הקיום האנושי מתוך פרספקטיבה בודהיסטית.
ולגבי זמנים קשים, כמו היום ממליצה על ספר בודהיסטי נפלא נוסף "כשהדברים מתפרקים עצה לבבית לזמנים קשים" מאת פמה צ'ודרון שאני תמיד ממליצה עליו בשעות משבר. בבודהיזם הטיבטי כפי שהוא מוצג על ידי פמה צ'ודרון, הרגעים הקשים בחיים הם הזדמנות מיוחדת במינה לחוות בצורה עמוקה את ארעיות החיים, להרחיב את מנעד החיים ולפתוח במסע רוחני.
באוסף של שיחות עם תלמידים שנערכו בין השנים 1994-1987 מראה צ'ודרון באמצעות רגעים מיוחדים בחייה שלה, ותוך ציטוטים של מורים טיבטים דגולים אחרים, איך ניתן להפיק חיים מלאים יותר ואיך לגעת בנצח, באמצעות הרגעים בהם נשמטת הקרקע תחת רגלינו, מרב פחד וכאב. (מגב הספר)
בשעות חשכה יש כמה ספרים שיכולים להושיט לנו יד ולחלץ אותנו, אחד מהם "דרך הזן בימי דיכאון" מאת פיליפ מרטין. מגב הספר "תמיד נעזרתי בתרגול בודהיסטי כדי להתמודד עם מצבים קשים, אבל במקרה זה לא היה בו די …התמדתי בו בעודי מנסה למצוא דרך לקשור בינו לבין מה שעובר עלי. בסופו של דבר גיליתי שתנועת הנפילה מטה של הדיכאון מאפשרת לו להשתקע באופן עמוק ומלא יותר בתוך חיי, ושבהשתקעות זו טמונה הזדמנות נהדרת ללמידה, להתפתחות ולגדילה. התברר לי שאני יכול להכניס את הדיכאון אל מרחבי התרגול הבודהיסטי שלי, ולמדתי שגם אחרים יכולים לעשות את זה – בלי קשר לנטיות הרוחניות האישיות שלהם".
מאחלת לכולנו שנרבה טוב בעולם, נחיה את הרגע הזה ונלמד לאהוב את מה שיש. שנפעל ונגיע לימים טובים יותר.
לקריאה נוספת:
הלב הנבון, ג'ק קורנפילד
אלף סיבות לאושר קייטי ביירון
אהבתך נחוצה לי האם זו האמת? קייטי ביירון